LandEval
  • Αρχική
  • Το έργο
  • Ομάδα έργου
  • Επικοινωνία
  • Βιβλιογραφία
Αναζήτηση περιοχής
  • Αξιολόγηση
    γαιών
  • ΑΠΕ
    Ασθένειες
Καλλιέργεια

Παρακαλώ επιλέξτε καλλιέργεια
Καταλληλότητα

Έδαφος
Κλίμα
Παρούσα περίοδος
2021 - 2050 (Εκπομπές RCP4.5)
2021 - 2050 (Εκπομπές RCP8.5)
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Καταλληλότητα
Επικινδυνότητα Ασθενειών

Καλλιέργεια
Παρακαλώ επιλέξτε καλλιέργεια
Μη Παρασιτικές Ασθένειες
Παρακαλώ επιλέξτε ασθένεια
Κλίμα
Παρούσα περίοδος
2021 - 2050 (Εκπομπές RCP4.5)
2021 - 2050 (Εκπομπές RCP8.5)
Πράσινο Ταμείο
© Copyright LandEval. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.

Μετατροπή συντεταγμένων

Δηλώστε τις συντεταγμένες της περιοχής στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 (ΕΓΣΑ) για μετατροπή σε Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (WGS)
X
Y

Υπόμνημα
Καταλληλότητα (κατά FAO) Περιγραφή
Πολύ κατάλληλη (S1) Περιλαμβάνει πόρους γης χωρίς σημαντικούς περιορισμούς που να εμποδίζουν μία επωφελή και συνεχή χρήση τους ή έχουν επουσιώδεις περιοριστικούς παράγοντες που δεν μειώνουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους ή τα έσοδα από αυτούς και δεν απαιτούν επενδύσεις σε ασύμφορο επίπεδο.
Μετρίως κατάλληλη (S2) Περιλαμβάνει πόρους γης με περιοριστικούς παράγοντες οι οποίοι ως σύνολο εμποδίζουν μέτρια μια δεδομένη συνεχή χρήση τους. Οι περιοριστικοί παράγοντες μειώνουν την παραγωγικότητα των πόρων και τα έσοδα από αυτούς ενώ αυξάνονται οι απαιτήσεις σε επενδύσεις. Τα συνολικά πλεονεκτήματα από τη συγκεκριμένη χρήση αν και είναι ικανοποιητικά εκτιμούνται ως κατώτερα από όσα στην κλάση S1.
Οριακά κατάλληλη (S3) Περιλαμβάνει πόρους γης με περιοριστικούς παράγοντες που επιδρώντες σαν σύνολο εμποδίζουν έντονα μία δεδομένη συνεχή χρήση και μειώνουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους και τα έσοδα από αυτούς. Οι επενδύσεις στην κλάση αυτή έχουν μόνον οριακή αποδοτικότητα.
Προσωρινά ακατάλληλη (N1) Περιλαμβάνει πόρους γης με περιοριστικούς παράγοντες που μπορεί κάποτε να ξεπερασθούν, αλλά δεν είναι εφικτό να βελτιωθούν με τις υπάρχουσες γνώσεις και τεχνολογία με μία αποδεκτή δαπάνη. Οι περιορισμοί είναι τόσο σοβαροί ώστε να αποκλείουν συνεχή και επιτυχή χρησιμοποίηση των πόρων κατά ένα δεδομένο τρόπο.
Μόνιμα ακατάλληλη (N2) Περιλαμβάνει πόρους γης με περιοριστικούς παράγοντες τόσο σοβαρούς ώστε να αποκλείεται κάθε πιθανότητα επιτυχούς και συνεχούς χρησιμοποιήσεως τους κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Ο χάρτης αξιολόγησης για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ παράχθηκε με βάση το . Σε αυτό γίνεται καθορισμός των κριτηρίων ποιότητας και παραγωγικότητας της αγροτικής γης και με βάση αυτά διαβάθμιση σε τέσσερις ποιότητες Γεωργικής Γης (Α έως Δ). Ελήφθησαν υπόψιν φυσικές και χημικές ιδιότητες των εδαφών (κλίση, κοκκομετρική σύσταση, βάθος κ.α.), η αρδευσιμότητά τους, η ταξινόμηση των εδαφών (οργανικά), προστατευμένες περιοχές (Natura 2000, Υγρότοποι Ραμσάρ), κ.α. Ο τελικός χάρτης αποτυπώνει τις κατάλληλες περιοχές για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ με πράσινο χρώμα και τις μη κατάλληλες περιοχές με κόκκινο.
Βιβλιογραφία
Διεθνής
  1. Brilli, L., Napoli, M., Socci, C., Federico, G., & Martino, G. (2023). Addressing sustainability dimensions in agricultural systems: A multidimensional assessment of wheat farming. Sustainable Agriculture, 2, Article 23.
  2. Alahmad, S., Kang, Y., Dinglasan, E., & Poland, J. (2022). Predicting wheat agronomic traits and grain yield using high-throughput phenotyping and machine learning. Agriculture, 12(11), 1635.
  3. Ceglar, A., Toreti, A., Zampieri, M., Manstretta, V., Bettati, T., & Bratu, M. (2020). Clisagri: An R package for agro-climate services. Climate Services, 20, 100197. https://doi.org/10.1016/J.CLISER.2020.100197.
  4. Fraga, H., Pinto, J. G., Viola, F., & Santos, J. A. (2020). Climate change projections for olive yields in the Mediterranean Basin. International Journal of Climatology, 40, 769–781. https://doi.org/10.1002/joc.6237.
  5. Koufos, G., Mavromatis, T., Koundouras, S., & Jones, G. V. (2020). Adaptive capacity of winegrape varieties cultivated in Greece to climate change: Current trends and future projections. Oeno One, 54(4), 1201-1219.
  6. Koufos, G., Mavromatis, T., Koundouras, S., & Jones, G.V. (2018). Response of viticulture-related climatic indices and zoning to historical and future climate conditions in Greece. International Journal of Climatology, 38, 2097-2111. https://doi.org/10.1002/joc.5320.
  7. Liu, Y., Chen, Q., Ge, Q., Dai, J., & Dou, Y. (2018). Effects of climate change and agronomic practice on changes in wheat phenology. Climatic Change, 150(3-4), 273–287. https://doi.org/10.1007/s10584-018-2264-5.
  8. Martre, P., Wallach, D., Asseng, S., Ewert, F., Jones, J. W., Rötter, R. P., & Wolf, J. (2015). Multimodel ensembles of wheat growth: many models are better than one. Global Change Biology, 21(2), 911–925. https://doi.org/10.1111/gcb.12768.
  9. Anderson, J.D., Dimou, P., Jones, G.V., Kalivas, D., Koufos, G., Mavromatis, T., Koundouras, S., & Fyllas, N. M. (2014). Harvest dates, climate, and viticultural region zoning in Greece. In Proceedings of the 10th International Terroir Congress (Vol. 710).
  10. Koufos, G., Mavromatis, T., Koundouras, S., Fyllas, N. M., & Jones, G. V. (2013). Viticulture–climate relationships in Greece: the impacts of recent climate trends on harvest date variation. International Journal of Climatology. DOI: 10.1002/joc.3775.
  11. Anderson, J.D., Jones, G.V., Tait, A., Hall, A., & Trought, M.T.C. (2012). Analysis of viticulture region climate structure and suitability in New Zealand. International Journal of Vine and Wine Sciences, 46(3), 149-165.
  12. Psarras, G., Kasapakis, I., Stefanoudaki, E., Papadakis, I. E., & Chartzoulakis, K. S. (2011). Effect of different irrigation regimes on olive tree (Olea europaea L., ‘Koroneiki’) physiology, yield, and fruit quality. Acta Horticulturae, 888, 89-96. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2011.888.9.
  13. Pérez-López, D., Ribas, F., Moriana, A., Rapoport, H. F., & De Juan, A. (2008). Influence of temperature on the growth and development of olive (Olea europaea L.) trees. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 83(2), 171-176. https://doi.org/10.1080/14620316.2008.11512366.
  14. Malik, N. S. A., & Bradford, J. M. (2005). Is chilling a prerequisite for flowering and fruiting in ‘Arbequina’ olives? International Journal of Fruit Science, 5(3), 29-39. https://doi.org/10.1300/J492v05n03_04.
  15. Jones, G. V., White, M. A., Cooper, O. R., & Storchmann, K. (2005). Climate change and global wine quality. Climatic Change, 73(3), 319-343.
  16. Tonietto, J., & Carbonneau, A. (2004). A multicriteria climatic classification system for grape-growing regions worldwide. Agricultural and Forest Meteorology, 124(1-2), 81-97.
  17. Cools, N., de Pauw, E., & Deckers, J. (2003). Towards an integration of conventional land evaluation methods and farmers’ soil suitability assessment: a case study in northwestern Syria. Agriculture, Ecosystems & Environment, 95(1), 327–342. https://doi.org/10.1016/S0167-8809(02)00045-2.
  18. Acevedo, E., Silva, P., & Silva, H. (2002). Wheat growth and physiology. In: Curtis, B. C., Rajaram, S., & Gómez Macpherson, H. (Eds.), Bread Wheat: Improvement and Production. FAO Plant Production and Protection Series No. 30. Rome: FAO.
  19. Sanz-Cortés, F., Tous, J., Romero, A., & Guardiola, J. L. (2002). Phenological growth stages of olive trees (Olea europaea). Annals of Applied Biology, 140, 151-157.
  20. Allen, R. G., Pereira, L. S., Raes, D., & Smith, M. (1998). FAO Irrigation and Drainage Paper No. 56. Crop Evapotranspiration (guidelines for computing crop water requirements). Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome, 300.
  21. Sys, C., Van Ranst, E., Debaveye, J., & Beernaert, F. (1993). Land evaluation. Part 3: Crop requirements. Agricultural publications 7,3. General Administration of Development Cooperation of Belgium, Brussels.
  22. Sys, C., Van Ranst, E., & Debaveye, J. (1991a). Land evaluation. Part 1: Principles in land evaluation and crop production calculations. Agricultural publications 7,1. General Administration of Development Cooperation of Belgium, Brussels.
  23. Sys, C., Van Ranst, E., & Debaveye, J. (1991b). Land evaluation. Part 2: Methods in land evaluation. Agricultural publications 7,2. General Administration of Development Cooperation of Belgium, Brussels.
  24. Sys, C. (1985). Land Evaluation. Belgium: University of Ghent, International Training Center for Post-Graduate Soil Scientists.
  25. Doorenbos, J., & Pruitt, W. O. (1977). Guidelines for predicting crop water requirements.
  26. FAO (1976). Framework for land evaluation. Rome: FAO.
Ελληνική
  1. Κολοβός, Χ. (2012). Ανάπτυξη λογισμικού αξιολόγησης γαιών σε περιβάλλον GIS. Αθήνα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  2. Κοσμάς, Κ., Καλύβας, Δ., Δήμου, Π., & Κολοβός, Χ. (2010). Χαρτογράφηση εδαφών κοινότητας Μουζακίου Μεσσηνίας. Αθήνα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  3. Καλύβας, Δ. (2003). Εδαφολογία, Αξιολόγηση Εδαφών, Τοποκλιματικές Συνθήκες και Κρασί. Αθήνα: Εκδόσεις ΙΩΝ.
  4. Καλύβας, Δ., Παπαθανασίου, Γ., Κακαλέτρη, Γ., & Κόλλια-Κουσούρη, Β. (1996). Αξιολόγηση εδαφικών πόρων με χρήση έμπειρου συστήματος μέσα σε περιβάλλον GIS. 6ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο, Ναύπλιο.
  5. Γιάσογλου, Ν. (1995). Μαθήματα Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας. Αθήνα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  6. Καλύβας, Δ. (1991). Αξιολόγηση γεωργικών εδαφών περιοχών της Θεσσαλίας για ορισμένες δυναμικές καλλιέργειες. Αθήνα: Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.